Psykoterapeut, psykolog eller psykiater

Psykoterapeut, psykolog eller psykiater

PSYKOTERAPEUT.

Ordet psykoterapi er en fællesbetegnelse for alle ikke-medicinske bearbejdelser af psykiske forhold. En psykoterapeut

  • har en en baggrund som svarer minimum til en bechelorgrad, ex. pædagog, sygeplejerske, lærer m.v.
  • har en psykoterapeutisk uddannelse, der baserer på specialiseret teoretisk og klinisk træning, inkluderet forskningsmetodik og med blik for til stadighed professionel udvikling
  • alle uddannelsesmæssige retninger bygger på forskning og anerkendte teorier.
  • Psykoterapeuter MPF er kendetegnet ved at de, ud over den terapeutiske efteruddannelse har livserfaring, erhvervserfaring og relationskompetence.

Psykoterapeutiske teknikker anvendes til alle mennesker der ønsker en bevægelse/ forandring mod større livskvalitet, heling og personlig modning. Terapeutiske interventioner tilpasses klientens problemstilling, livssituation, livshistorie, relationelle aspekter og samfundets påvirkning.

Psykoterapeutisk intervention er en interpersonel proces, der er forankret i en terapeutisk tillidsrelation/ alliance og i aftaler om opgavernes i behandlingen. processen involverer fælles opmærksomhed på både kognitive, følelsesmæssige og kropslige processer.

Der er mange uddannelsessteder til Psykoterapeut i Danmark. Psykoterapeut er ikke en beskyttet titel i Danmark og alle kan i princippet kalde sig og praktisere psykoterapi. Dansk psykoterapeutforening www.dpfo.dk er en anerkendt forening, der sørger for, at psykoterapeuten har mange års erfaring indenfor psykoterapi gennem studier, uddannelse og praksistimer og selv har gået i egen terapi. Gennem foreningen får psykoterapeuten titlen MPF (medlem af psykoterapeutforeningen).
Du kan altid tjekke om den psykoterapeut du ønsker at kontakte, er medlem af Psykoterapeutforeningen og læse mere om formålet med psykoterapeutisk arbejde på dansk psykoterapeut forenings hjemmeside.

se endvidere Hvad er en psykoterapeut MPF? | Dansk Psykoterapeutforening (psykoterapeutforeningen.dk)


PSYKOLOG OG PSYKIATER

En psykiater og en psykolog er uddannet af det offentlige til at arbejde med mennesker med psykiske udfordringer og sygdomme. Begge titler er beskyttede, og arbejdet betales helt eller delvist af det offentlige via henvisning fra en læge. Der er tale om primært teoretiske studier, hvor praktisk træning i brug af psykoterapi ofte tages som efteruddannelse senere.

En psykolog er en beskyttet titel og betyder man er uddannet kandidat i psykologi fra et universitet. Det er en lang teoretisk akademisk uddannelse, som munder ud i 2 års praksis, før psykologen bliver autoriseret. Her gennemgår psykologen supervision og psykoterapi, inden hun/ han kan praktisere psykoterapi med klienter.

En psykiater er en læge, der gennem videreuddannelse har kvalificeret sig til at kalde sig speciallæge i psykiatri. Det er først og fremmest en læge, som har nogen erfaring med psyken og psykologien. Nogle psykiatere har uddannet sig indenfor psykoterapi og praktiserer dette i tillæg til at diagnosticere patienter og udskrive psykofarmaka.

For at forbedre hjemmesiden og din brugeroplevelse bruger vi cookies til at indsamle statistik. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage på siden om cookies.  Læs mere